Bioquímica y tecnología de productos pesqueros

    • México

    Resultados de investigaciones

    • 1083 Citas
    • 12 Índice h
    • 50 Artículo
    2020

    Shelf life of fresh fillets from eviscerated farmed tilapia (Oreochromis niloticus) handled at different pre-filleting times

    Jimenez-Ruiz, E. I., Maeda-Martínez, A. N., Ocaño-Higuera, V. M., Sumaya-Martinez, M. T., Sanchez-Herrera, L. M., Fregoso-Aguirre, O. A., Rincones-López, J. E. & Palomino-Hermosillo, Y. A., 1 ene 2020, En : Journal of Food Processing and Preservation.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2018

    Influence of modified polyethylene compatibilizer on filler dispersion and flammability characteristics of linear low density polyethylene/cyclo olefin copolymer blends containing flame retardant combinations

    Sánchez-Valdes, S., Zapata-Domínguez, A. G., Graciano-Verdugo, A. Z., Ramos de Valle, L. F., Morales-Cepeda, A., Ramírez-Vargas, E., Rodríguez-Fernandez, O. S., Lozano-Ramírez, T., Flores-Gallardo, S., Espinoza-Martinez, A. B., Méndez-Nonell, J., Lafleur, P. G. & Karami, S., 18 jul 2018, En : Journal of Adhesion Science and Technology. p. 1560-1577 18 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Preparation and characterization of cotton fibers coated with AA-IA hydrogel containing silver/graphene or graphene oxide nanoparticles

    Espinoza-Ibarra, P. A., Sánchez-Valdes, S., Yáñez-Flores, I. G., Graciano-Verdugo, A. Z., Espinoza-Ibarra, D. F., Fernandez-Tavizon, S., Ledezma-Pérez, A. S., Espinoza-Martínez, A. B., Rodríguez-Fernández, O. S., Betancourt-Galindo, R., Ortega-Ortiz, H., Ramirez-Vargas, R. R. & Rodriguez-Gonzalez, J. A., 1 ene 2018, En : Polymer - Plastics Technology and Engineering.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Protective Effect of an Edible Tomato Plant Extract/Chitosan Coating on the Quality and Shelf Life of Sierra Fish Fillets

    Ramírez-Guerra, H. E., Castillo-Yañez, F. J., Montaño-Cota, E. A., Ruíz-Cruz, S., Márquez-Ríos, E., Canizales-Rodríguez, D. F., Torres-Arreola, W., Montoya-Camacho, N. & Ocaño-Higuera, V. M., 1 ene 2018, En : Journal of Chemistry.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    5 Citas (Scopus)
    2017

    Catalytic and Operational Stability of Acidic Proteases from Monterey Sardine (Sardinops sagax caerulea) Immobilized on a Partially Deacetylated Chitin Support

    Salazar-Leyva, J. A., Lizardi-Mendoza, J., Ramirez-Suarez, J. C., Lugo-Sanchez, M. E., Valenzuela-Soto, E. M., Ezquerra-Brauer, J. M., Castillo-Yañez, F. J. & Pacheco-Aguilar, R., 1 abr 2017, En : Journal of Food Biochemistry.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2 Citas (Scopus)
    2 Citas (Scopus)

    Functionalization of chitosan by a free radical reaction: Characterization, antioxidant and antibacterial potential

    Moreno-Vásquez, M. J., Buitimea-Valenzuela, E. L., Plascencia-Jatomea, M., Encinas-Encinas, J. C., Rodríguez-Félix, F., Sánchez-Valdes, S., Rosas-Burgos, E. C., Ocaño-Higuera, V. M. & Graciano-Verdugo, A. Z., 2 ene 2017, En : Carbohydrate Polymers. 557, 1-2, p. 117-127 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    40 Citas (Scopus)

    Insights into ligand binding to a glutathione S-transferase from mango: Structure, thermodynamics and kinetics

    Valenzuela-Chavira, I., Contreras-Vergara, C. A., Arvizu-Flores, A. A., Serrano-Posada, H., Lopez-Zavala, A. A., García-Orozco, K. D., Hernandez-Paredes, J., Rudiño-Piñera, E., Stojanoff, V., Sotelo-Mundo, R. R. & Islas-Osuna, M. A., 1 abr 2017, En : Biochimie. p. 35-45 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    8 Citas (Scopus)

    Physicochemical Changes of Connective Tissue Proteins in Jumbo Squid (Dosidicus gigas) Muscle During Ice Storage

    Osuna-Amarillas, P. S., Márquez-Ríos, E., Rouzaud-Sandez, O., Suarez-Jiménez, G. M., Cota-Arriola, O., Ocaño-Higuera, V. M., Arvizu-Flores, A. A. & Torres-Arreola, W., 1 feb 2017, En : Journal of Food Processing and Preservation.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    7 Citas (Scopus)
    7 Citas (Scopus)
    2016
    8 Citas (Scopus)

    Optimal Immobilization of Acidic Proteases from Monterey Sardine (Sardinops sagax caeurelea) on Partially Deacetylated Chitin from Shrimp Head Waste

    Salazar-Leyva, J. A., Lizardi-Mendoza, J., Ramirez-Suarez, J. C., Valenzuela-Soto, E. M., Ezquerra-Brauer, J. M., Castillo-Yañez, F. J., Lugo-Sanchez, M. E., Garcia-Sanchez, G., Carvallo-Ruiz, M. G. & Pacheco-Aguilar, R., 2 oct 2016, En : Journal of Aquatic Food Product Technology. p. 1144-1154 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    SQUID PROTEIN CHARACTERISTICS AND THEIR POTENTIAL INDUSTRIAL APPLICATIONS

    CLAUDIA, LIZETH. MURRIETA-MARTÍNEZ., Higuera, V. M. O., Jiménez, G. M. S. & Ríos, E. M., 2016, En : Interciencia.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2015

    A novel viral thymidylate kinase with dual kinase activity

    Guevara-Hernandez, E., Arvizu-Flores, A. A., Lugo-Sanchez, M. E., Velazquez-Contreras, E. F., Castillo-Yañez, F. J., Brieba, L. G. & Sotelo-Mundo, R. R., 1 oct 2015, En : Journal of Bioenergetics and Biomembranes. p. 431-440 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)
    11 Citas (Scopus)

    Effect of chitosan-carvacrol edible coatings on the quality and shelf life of tilapia (Oreochromis niloticus) fillets stored in ice

    Chaparro-Hernandez, S., Ruiz-Cruz, S., Marquez-Rios, E., Manuel Ocano-Higuera, V., Cecilia Valenzuela-Lopez, C., de Jesus Ornelas-Paz, J. & Lizette Del-Toro-Sanchez, C., 2015, En : Food Science and Technology. 35, 4, p. 734-741

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Impact of Two Commercial in Vivo Transport Methods on Physiological Condition of the Japanese Oyster (Crassostrea gigas)

    Jiménez-Ruiz, E. I., Márquez-Ríos, E., Cárdenas-López, J. L., Montoya-Camacho, N., Castillo-Yáñez, F. J., Duarte-Figueroa, M. E., Ruiz-Cruz, S., Balois-Morales, R. & Ocaño-Higuera, V. M., 1 ene 2015, En : Journal of Chemistry.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2 Citas (Scopus)

    Physicochemical and Antioxidant Properties of Chitosan Films Incorporated with Cinnamon Oil

    Lopez-Mata, M. A., Ruiz-Cruz, S., Patricia Silva-Beltran, N., de Jesus Ornelas-Paz, J., Manuel Ocano-Higuera, V., Rodriguez-Felix, F., Cira-Chavez, L. A., Del-Toro-Sanchez, C. L. & Shirai, K., 2015, En : International Journal of Polymer Science.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Quality and shelf life of the gonad of lion’s paw scallop transported and stored whole in refrigeration

    Ocaño-Higuera, V. M., Montoya-Camacho, N., Marquez-Rios, E., Sumaya-Martinez, M. T., Sanchez-Herrera, L. M., Balois-Morales, R., Castillo-Yañez, F. J., Navarro-Garcia, G., Martínez, A. N. M. & Jimenez-Ruiz, E. I., 1 ene 2015, En : Ciencia Rural. p. 920-926 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    The nuclear encoded subunits gamma, delta and epsilon from the shrimp mitochondrial F1-ATP synthase, and their transcriptional response during hypoxia

    Martinez-Cruz, O., Arvizu-Flores, A., Sotelo-Mundo, R. R. & Muhlia-Almazan, A., 1 jun 2015, En : Journal of Bioenergetics and Biomembranes. p. 223-234 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)
    2014

    Postmortem biochemical changes and evaluation of the freshness in the muscle of tilapia (Oreochromis niloticus) during the storage in ice

    Castillo-Yánez, F. J., Jiménez-Ruíz, E. I., Canizales-Rodríguez, D. F., Márquez-Ríos, E., Montoya-Camacho, N., Ruíz-Cruz, S. & Ocaño-Higuera, V. M., 1 ene 2014, En : Journal of Fisheries and Aquatic Science. p. 435-445 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    7 Citas (Scopus)

    Structure of nucleoside diphosphate kinase from pacific shrimp (Litopenaeus vannamei) in binary complexes with purine and pyrimidine nucleoside diphosphates

    López-Zavala, A. A., Quintero-Reyes, I. E., Carrasco-Miranda, J. S., Stojanoff, V., Weichsel, A., Rudiño-Piñera, E. & Sotelo-Mundo, R. R., 1 sep 2014, En : Acta Crystallographica Section:F Structural Biology Communications. p. 1150-1154 5 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)
    2013

    Acidic proteases from monterey sardine (Sardinops sagax caerulea) Immobilized on shrimp waste chitin and chitosan supports: Searching for a by-product catalytic system

    Salazar-Leyva, J. A., Lizardi-Mendoza, J., Ramirez-Suarez, J. C., Valenzuela-Soto, E. M., Ezquerra-Brauer, J. M., Castillo-Yañez, F. J. & Pacheco-Aguilar, R., 1 oct 2013, En : Applied Biochemistry and Biotechnology. p. 795-805 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    13 Citas (Scopus)

    Effect of seasonality and storage temperature on rigor mortis in the adductor muscle of lion's paw scallop Nodipecten subnodosus

    Jiménez-Ruiz, E. I., Ocaño-Higuera, V. M., Maeda-Martínez, A. N., Varela-Romero, A., Márquez-Ríos, E., Muhlia-Almazán, A. T. & Castillo-Yáñez, F. J., 1 ene 2013, En : Aquaculture. p. 35-41 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    10 Citas (Scopus)
    38 Citas (Scopus)
    4 Citas (Scopus)
    2012

    QUALITY AND SHELF LIFE OF THE ADDUCTOR MUSCLE OF LION'S PAW SCALLOP Nodipecten subnodosus TRANSPORTED AND STORED WHOLE IN REFRIGERATION

    Jiménez-Ruiz, E. I., Ocaño-Higuera, V. M., Maeda-Martínez, A. N., Castillo-Yáñez, F. J., Varela-Romero, A., Graciano-Verdugo, A. Z. & Márquez-Ríos, E., jun 2012, En : Interciencia. 37, 6, p. 464-469 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Shrimp oncoprotein nm23 is a functional nucleoside diphosphate kinase

    Quintero-Reyes, I. E., Garcia-Orozco, K. D., Sugich-Miranda, R., Arvizu-Flores, A. A., Velazquez-Contreras, E. F., Castillo-Yañez, F. J. & Sotelo-Mundo, R. R., 1 jun 2012, En : Journal of Bioenergetics and Biomembranes. p. 325-331 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    9 Citas (Scopus)

    Thermodynamic activation and structural analysis of trypsin i from Monterey sardine (Sardinops sagax caerulea)

    Arvizu-Flores, A. A., Quintero-Reyes, I. E., Felix-Lopez, M., Islas-Osuna, M. A., Yepiz-Plascencia, G., Pacheco-Aguilar, R., Navare, A., Fernández, F. M., Velazquez-Contreras, E. F., Sotelo-Mundo, R. R. & Castillo-Yañez, F. J., 1 ago 2012, En : Food Chemistry. p. 898-904 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    6 Citas (Scopus)
    2011

    Effect of storage on the stability of proteases of viscera from loricariid catfish

    Gálvez-Rongel, A., Ocaño-Higuera, V. M., Pacheco-Aguilar, R., Castillo-Yáñez, F. J., Lugo-Sánchez, M. E., Valdez-Hurtado, S. & Márquez-Ríos, E., 1 ago 2011, En : Interciencia. p. 625-629 5 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Freshness assessment of ray fish stored in ice by biochemical, chemical and physical methods

    Ocaño-Higuera, V. M., Maeda-Martínez, A. N., Marquez-Ríos, E., Canizales-Rodríguez, D. F., Castillo-Yáñez, F. J., Ruíz-Bustos, E., Graciano-Verdugo, A. Z. & Plascencia-Jatomea, M., 1 mar 2011, En : Food Chemistry. p. 49-54 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    160 Citas (Scopus)

    Partial characterization of alkaline proteases from viscera of vermiculated sailfin catfish Pterygoplichthys disjunctivus Weber, 1991

    Villalba-Villalba, A. G., Pacheco-Aguilar, R., Ramirez-Suarez, J. C., Valenzuela-Soto, E. M., Castillo-Yáñez, F. J. & Márquez-Ríos, E., 1 jul 2011, En : Fisheries Science. p. 697-705 9 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    7 Citas (Scopus)
    2010

    Chitosan composite films: Thermal, structural, mechanical and antifungal properties

    Martínez-Camacho, A. P., Cortez-Rocha, M. O., Ezquerra-Brauer, J. M., Graciano-Verdugo, A. Z., Rodriguez-Félix, F., Castillo-Ortega, M. M., Yépiz-Gómez, M. S. & Plascencia-Jatomea, M., 5 sep 2010, En : Carbohydrate Polymers. p. 305-315 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    252 Citas (Scopus)

    Effect of dietary protein source and time on alkaline proteolytic activity of Nile tilapia (Oreochromis niloticus)

    González-Félix, M. L., Castillo-Yañez, F. J., Ocaño-Higuera, V. M., Perez-Velazquez, M., Cota-Moreno, V. & Lozano-Taylor, J., sep 2010, En : Fish Physiology and Biochemistry. 36, 3, p. 779-785 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    5 Citas (Scopus)

    Migration of α-tocopherol from LDPE films to corn oil and its effect on the oxidative stability

    Graciano-Verdugo, A. Z., Soto-Valdez, H., Peralta, E., Cruz-Zárate, P., Islas-Rubio, A. R., Sánchez-Valdes, S., Sánchez-Escalante, A., González-Méndez, N. & González-Ríos, H., 1 may 2010, En : Food Research International. p. 1073-1078 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    60 Citas (Scopus)
    2 Citas (Scopus)
    2009

    Biochemical characterization of an isoform of chymotrypsin from the viscera of Monterey sardine (Sardinops sagax caerulea), and comparison with bovine chymotrypsin

    Castillo-Yañez, F. J., Pacheco-Aguilar, R., Lugo-Sanchez, M. E., Garcia-Sanchez, G. & Quintero-Reyes, I. E., 1 feb 2009, En : Food Chemistry. p. 634-639 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    20 Citas (Scopus)

    Identification of T-cell stimulating antigens from Giardia lamblia by using Giardia-specific T-cell hybridomas

    Astiazaran-Garcia, H., Quintero, J., Vega, R., BriceÑo, P., Oviedo, C., Rascon, L., Garibay-Escobar, A., Castillo-YaÑez, F. J., Robles-Zepeda, R., Hernandez, J. & Velazquez, C., 1 mar 2009, En : Parasite Immunology. p. 132-139 8 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    12 Citas (Scopus)

    Isolation and properties of 5′-nucleotidase isolated from jumbo squid (Dosidicus gigas) mantle muscle from the Gulf of California, Mexico

    Pacheco-Aguilar, R., Ramirez-Suarez, J. C., Castillo-Yañez, F. J., Peña-Ramos, E. A., Valenzuela-Soto, E. M. & Marquez-Rios, E., 15 feb 2009, En : Food Chemistry. p. 880-884 5 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    4 Citas (Scopus)

    Migration of α-tocopherol from an active multilayer film into whole milk powder

    Granda-Restrepo, D. M., Soto-Valdez, H., Peralta, E., Troncoso-Rojas, R., Vallejo-Córdoba, B., Gámez-Meza, N. & Graciano-Verdugo, A. Z., 1 dic 2009, En : Food Research International. p. 1396-1402 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    67 Citas (Scopus)
    64 Citas (Scopus)

    Partial characterization of AMP deaminase from Jumbo squid (Dosidicus gigas) mantle

    Pacheco-Aguilar, R., Ezquerra-Brauer, J. M., Castillo-Yañez, J., Lugo-Sanchez, M. E. & Marquez-Rios, E., 1 oct 2009, En : Journal of Aquatic Food Product Technology. p. 385-399 15 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Postmortem changes in cazon fish muscle stored on ice

    Ocaño-Higuera, V. M., Marquez-Ríos, E., Canizales-Dávila, M., Castillo-Yáñez, F. J., Pacheco-Aguilar, R., Lugo-Sánchez, M. E., García-Orozco, K. D. & Graciano-Verdugo, A. Z., 15 oct 2009, En : Food Chemistry. p. 933-938 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    86 Citas (Scopus)
    2008

    Isolation and properties of AMP deaminase from jumbo squid (Dosidicus gigas) mantle muscle from the Gulf of California, Mexico

    Marquez-Rios, E., Pacheco-Aguilar, R., Castillo-Yañez, F. J., Figueroa-Soto, C. G., Ezquerra-Brauer, J. M. & Gollas-Galvan, T., 1 sep 2008, En : Food Chemistry. p. 69-75 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    9 Citas (Scopus)
    2007

    Freshness loss in sierra fish (scomberomorus sierra) muscle stored in ICE as affected by postcapture handling practices

    Castillo-Yáñez, F. J., Pacheco-Aguilar, R., Márquez-Ríos, E., Lugo-Sánchez, M. E. & Lozano-Taylor, J., 1 feb 2007, En : Journal of Food Biochemistry. p. 56-67 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    19 Citas (Scopus)

    Quality parameters of spiny lobster (Panulirus interruptus) tails as affected by short-term emersion at two different air temperatures

    Márquez-Ríos, E., Gómez-Jiménez, S., Ocaño-Higuera, V. M., Castillo-Yáñez, F. J. & Pacheco-Aguilar, R., 1 ene 2007, En : Ciencias Marinas. p. 73-82 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    5 Citas (Scopus)
    2005

    Isolation and characterization of trypsin from pyloric caeca of Monterey sardine Sardinops sagax caerulea

    Castillo-Yáñez, F. J., Pacheco-Aguilar, R., García-Carreño, F. L. & Navarrete-Del Toro, M. D. L. Á., 1 ene 2005, En : Comparative Biochemistry and Physiology - B Biochemistry and Molecular Biology. p. 91-98 8 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    120 Citas (Scopus)