• México

    Resultados de investigaciones

    2020

    Cereal Grains By-products

    Norma Julieta, S. L., Ovando-Martínez, M. & Domínguez-Avila, J. A., 5 feb 2020, Food Wastes and By-products: Nutraceutical and Health Potential. Campos Vega, R., Oomah, R. D. & Vergara Castaneda, H. A. (eds.). 1 ed. Wiley-Blackwell, p. 1 34 p.

    Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

    Pecan (Carya illinoinensis (Wagenh.) K. Koch) Nut Shell as an Accessible Polyphenol Source for Active Packaging and Food Colorant Stabilization

    Moccia, F., Agustin-Salazar, S., Berg, A. L., Setaro, B., Micillo, R., Pizzo, E., Weber, F., Gamez-Meza, N., Schieber, A., Cerruti, P., Panzella, L. & Napolitano, A., 4 may 2020, En : ACS Sustainable Chemistry and Engineering. p. 6700-6712 13 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Physical, barrier, mechanical, and biodegradability properties of modified starch films with nut by-products extracts

    Leon-Bejarano, M., Durmus, Y., Ovando-Martínez, M. & Simsek, S., 1 ene 2020, En : Foods.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Physical, Barrier, Mechanical, and Biodegradability Properties of Modified Starch Films with Nut By-Products Extracts

    Marcos Leon, B., Durmus, Y., Ovando-Martínez, M. & Simsek, S., 20 feb 2020, En : Foods. 9, p. 226

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Starch digestibility properties of bread from hard red spring wheat cultivars released in the last 100 years

    Simsek, S., Budak, B., Schwebach, C. S. & Ovando-Martínez, M., 1 ene 2020, En : Cereal Chemistry. p. 138-148 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)
    2019
    2 Citas (Scopus)
    10 Citas (Scopus)

    Historical vs. modern hard red spring wheat: Analysis of the chemical composition

    Simsek, S., Budak, B., Schwebach, C. S. & Ovando-Martínez, M., 1 sep 2019, En : Cereal Chemistry. p. 937-949 13 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Preparation and characterization of a nanovaccine of pVAX1-NH36 for leishmaniasis

    Ureña-Búrquez, L. A., García-Rendón, A., Rochín-Wong, S. & Tejeda-Mansir, A., 1 ene 2019, En : Fuel. p. 1077-1082 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2 Citas (Scopus)

    Stereoselective Reducing Complexes Supported in Solid Phase: Preparation and Reactivity Study

    Vargas-Durazo, J., Aguilar-Martínez, M., Ochoa-Terán, A., Santacruz-Ortega, H., Alonzo, F. R., Meza, N. G. & Galvez-Ruiz, J. C., 2019, En : ChemistrySelect. 4, 30, p. 8776-8780 5 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2018

    Effect of ripening on physico-chemical properties and bioactive compounds in papaya pulp, skin and seeds

    Ovando-Martinez, M., López-Teros V., M., Tortoledo-Ortiz, O., Astiazarán-García, H., Ayala-Zavala, J. F., Villegas-Ochoa, M. A. & González-Aguilar, G. A., 1 mar 2018, En : Indian Journal of Natural Products and Resources. p. 47-59 13 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Expression analysis of genes involved in the synthesis of oleic and linoleic acids in Jatropha cinerea seeds from Northwestern Mexico

    Lovio-Fragoso, J. P., Medina-Juárez, L. A., Gamez-Meza, N., Martínez, O., Hernández-Oñate, M. Á. & Hayano-Kanashiro, C., 29 nov 2018, En : Ciência Rural.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Lignin and holocellulose from pecan nutshell as reinforcing fillers in poly (lactic acid) biocomposites

    Agustin-Salazar, S., Cerruti, P., Medina-Juárez, L. Á., Scarinzi, G., Malinconico, M., Soto-Valdez, H. & Gamez-Meza, N., 1 ago 2018, En : International Journal of Biological Macromolecules. 115, p. 727-736 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    13 Citas (Scopus)

    Phenolic Compounds in Fruits

    Domínguez Avila, J. A., Velderrain-Rodríguez, G. R., Ovando-Martínez, M. & Quirós-Sauceda, A. E., 13 feb 2018, Phenolic Compounds in Food: Characterization and Analysis. Nollet, L. M. L. & Gutierrez Uribe, J. A. (eds.). 1 ed. CRC Press, p. 355 374 p.

    Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

    BIOLOGICALLY ACTIVE COMPOUNDS OF KNOTWEED (Reynoutria spp.)

    Patocka, J., Navratilova, Z. & Ovando-Martínez, M., 10 mar 2017, En : Military Medical Science Letters. 86, 1, p. 17 31 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo de revisión

    Efficient disruption of escherichia coli for plasmid DNA recovery in a bead mill

    Padilla-Zamudio, A., Lucero-Acuña, J. A., Guerrero-Germán, P., Ortega-López, J. & Tejeda-Mansir, A., 26 dic 2017, En : Applied Sciences (Switzerland). 8

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Performance analysis of exponential-fed perfusion cultures for pDNA vaccines production

    García-Rendón, A., Munguía-Soto, R., Montesinos-Cisneros, R. M., Guzman, R. & Tejeda-Mansir, A., 1 feb 2017, En : Journal of Chemical Technology and Biotechnology. p. 342-349 8 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Physical characteristics and the chemical constituents of Jatropha cinerea seeds

    Lovio-Fragoso, J. P., Gamez-Meza, N., Molina-Dominguez, C. C., Hayano-Kanashiro, C. & Medina-Juarez, L. A., 1 sep 2017, En : Rivista Italiana delle Sostanze Grasse. 94, 3, p. 169 174 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Physicochemical Properties of Octenyl Succinic Esters of Cereal, Tuber and Root Starches

    Ovando-Martinez, M., Whitney, K., Ozsisli, B. & Simsek, S., 2017, En : Journal of Food Processing and Preservation.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    8 Citas (Scopus)

    Plasmid pVAX1-NH36 purification by membrane and bead perfusion chromatography

    Franco-Medrano, D. I., Guerrero-Germán, P., Montesinos-Cisneros, R. M., Ortega-López, J. & Tejeda-Mansir, A., 1 ene 2017, En : Bioprocess and Biosystems Engineering. 40, p. 463-471 9 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    5 Citas (Scopus)

    Secagem e conserva sobre os fenóis, capsaicinoides e neutralização de radicais livres em pimentas Anaheim e Jalapeño

    Blanco-Rios, A. K., Medina-Juarez, L. A. & Gamez-Meza, N., 1 ene 2017, En : Ciencia Rural. 47, 9, e20160722.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto
    3 Citas (Scopus)

    Stabilization of Polylactic Acid and Polyethylene with Nutshell Extract: Efficiency Assessment and Economic Evaluation

    Agustin-Salazar, S., Gamez-Meza, N., Medina-Juárez, L. Á., Malinconico, M. & Cerruti, P., 5 jun 2017, En : ACS Sustainable Chemistry and Engineering. 5, 6, p. 4607-4618 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    12 Citas (Scopus)

    Tecnologías de transformación de frijol bajo un enfoque sustentable: Comunidad indígena, Xiliapa, SLP.

    Ramírez Sedeño, K., Portilla, O. M., Suárez Rodríguez, C. D. P., Ovando-Martínez, M. & Espinosa Solis, V., 20 feb 2017, Tecnología y desarrollo sustentable: avances en el aprovechamiento de recursos agroindustriales. Bustos Vázquez, M. G. & del Ángel del Ángel, J. A. (eds.). 1 ed. México: Colofon Ediciones Academicas, Vol. 1. p. 147 164 p.

    Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

    2016

    Analysis of octenylsuccinate rice and tapioca starches: Distribution of octenylsuccinic anhydride groups in starch granules

    Whitney, K., Reuhs, B. L., Ovando Martinez, M. & Simsek, S., 2016, En : Food Chemistry.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    20 Citas (Scopus)

    Chemical composition, nutritional value and in vitro starch digestibility of roasted chickpeas

    Simsek, S., Herken, E. N. & Ovando-Martinez, M., 2016, En : Journal of the Science of Food and Agriculture.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    4 Citas (Scopus)

    Development of a Model to Simulate Nitrogen Dynamics in an Integrated Shrimp-Macroalgae Culture System with Zero Water Exchange

    Sánchez-Romero, A., Miranda-Baeza, A., Rivas-Vega, M. E., López-Elías, J. A., Martínez-Córdova, L. R. & Tejeda-Mansir, A., 1 feb 2016, En : Journal of the World Aquaculture Society. p. 129-138 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    4 Citas (Scopus)

    Folate Functionalized PLGA Nanoparticles Loaded with Plasmid pVAX1-NH36: Mathematical Analysis of Release

    Gutiérrez-Valenzuela, C. A., Guerrero-Germán, P., Tejeda-Mansir, A., Esquivel, R., Guzmán-Z, R. & Lucero-Acuña, A., 25 nov 2016, En : Applied Sciences (Switzerland).

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2 Citas (Scopus)

    Hydrogen sulfide

    Quirós-Sauceda, A. E., Velderrain-Rodríguez, G. R., Ovando-Martínez, M., Goñi, M. G., González-Aguilar, G. A. & Ayala-Zavala, J. F., 2016

    Resultado de la investigación: Informe/libroLibro

    1 Cita (Scopus)

    Oxygen, carbon dioxide, and nitrogen

    Ovando-Martínez, M., Ruiz-Pardo, C. A., Quirós-Sauceda, A. E., Velderrain-Rodríguez, G. R., González-Aguilar, G. A. & Ayala-Zavala, J. F., 2016

    Resultado de la investigación: Informe/libroLibro

    VARIACION EN EL ESTATUS MICORRIZICO DE LEGUMINOSAS DEL DESIERTO SONORENSE/ MYCORRHIZIC STATUS AND ITS VARIATION ON LEGUMES OF THE SONORAN DESERT

    Título traducido de la contribución: VARIACION EN EL ESTATUS MICORRIZICO DE LEGUMINOSAS DEL DESIERTO SONORENSECalderón, A. D. A., Furrazola Gómez, E. F., Salazar, S. F. M., Astorga, G. I. A. & Meza, A. O., abr 2016, En : Biotecnia. XVIII, 1, p. 52-58 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2015

    Antioxidant Capacity and Bioaccessibility of Synergic Mango (cv. Ataulfo) Peel Phenolic Compounds in Edible Coatings Applied to Fresh-Cut Papaya

    Velderrain Rodríguez, G. R., Ovando-Martínez, M., Villegas-Ochoa, M. A., Ayala-Zavala, J. F., Wall-Medrano, A., Álvarez Padilla, E., Madera-Santana, T. J., Astiazaran Garcia, H., Ortiz, O. T. & González-Aguilar, G. A., 16 mar 2015, En : Food and Nutrition Sciences. 6, p. 365 373 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Batch equilibrium and kinetic studies of plasmid pCI adsorption onto perfusion particles

    Pérez-Martínez, Y., Montesinos-Cisneros, R. M., Guerrero-Germán, P., Guzman-Zamudio, R. & Tejeda-Mansir, A., 1 ene 2015, En : Journal of Liquid Chromatography and Related Technologies. p. 196-200 5 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Chemical composition, digestibility and emulsification properties of octenyl succinic esters of various starches

    Simsek, S., Ovando-Martinez, M., Marefati, A., Sj, M. & Rayner, M., 2015, En : Food Research International.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    53 Citas (Scopus)

    Licorice (Glycyrrhiza glabra Linn.) oils

    Quirós-Sauceda, A. E., Ovando-Martínez, M., Velderrain-Rodríguez, G. R., González-Aguilar, G. A. & Ayala-Zavala, J. F., 2015

    Resultado de la investigación: Informe/libroLibro

    Plasmid DNA pre-purification by tangential flow filtration

    Manzano, I., Guerrero-German, P., Montesinos-Cisneros, R. M. & Tejeda-Mansir, A., 1 ene 2015, En : Biotechnology and Biotechnological Equipment. p. 586-591 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Plasmid DNA primary recovery from E. coli lysates by depth bed microfiltration

    Padilla-Zamudio, A., Guerrero-Germán, P. & Tejeda-Mansir, A., 1 jun 2015, En : Bioprocess and Biosystems Engineering. p. 1091-1096 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Quality of Dough and Bread Prepared with Sea Salt or Sodium Chloride

    Simsek, S. & Ovando-Martínez, M., 15 feb 2015, En : Journal of Food Process Engineering. 39, p. 44 52 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Segregated growth kinetics of Escherichia coli DH5α-NH36 in exponential-fed perfusion culture for pDNA vaccine production

    Munguía-Soto, R., García-Rendõn, A., Garibay-Escobar, A., Guerrero-Germán, P. & Tejeda-Mansir, A., 1 nov 2015, En : Biotechnology and Applied Biochemistry. p. 795-805 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    6 Citas (Scopus)
    2014

    Analysis of the Fatty Acids and Phenolic Compounds in a Cereal-Based Fermented Food (Tarhana)

    Ovando-Martínez, M., Daglioglu, O. & Simsek, S., 13 jul 2014, En : Food and Nutrition Sciences. 5, p. 1177 1184 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Effect of Water Regimes on Dietary Fiber, Polyphenols and Antioxidant Capacity of Black and Pinto Beans

    Título traducido de la contribución: Efecto del régimen de agua sobre la fibra dietaria, polifenoles y capacidad antioxidante de frijol pinto y negroOvando-Martínez, M., Guzmán Maldonado, S. H., Simsek, S., Bello Pérez, L. A. & Osorio Díaz, P., 11 mar 2014, Agricultural Sciences, 5, p. 342 352 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una publicación especializadaArtículo

    From nutraceutics to materials: Effect of resveratrol on the stability of polylactide

    Agustin-Salazar, S., Gamez-Meza, N., Medina-Juàrez, L. À., Soto-Valdez, H. & Cerruti, P., 2 jun 2014, En : ACS Sustainable Chemistry and Engineering. 2, 6, p. 1534-1542 9 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    25 Citas (Scopus)

    Influence of the solvent system on the composition of phenolic substances and antioxidant capacity of extracts of grape (Vitis vinifera L.) marc

    Agustin-Salazar, S., Medina-Juárez, L. A., Soto-Valdez, H., Manzanares-López, F. & Gámez-Meza, N., 1 ene 2014, En : Australian Journal of Grape and Wine Research. 20, 2, p. 208-213 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    17 Citas (Scopus)

    Physicochemical Properties of Starch from a Cereal-Based Fermented Food (Tarhana)

    Simsek, S., Ovando-Martínez, M., Daglioglu, O., Guner, K. G. & Gecgel, U., 24 feb 2014, En : Journal of Nutrition and Food Sciences. 4, p. 263

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2013

    Analysis of deoxynivalenol and deoxynivalenol-3-glucoside in hard red spring wheat inoculated with Fusarium Graminearum

    Ovando-Martínez, M., Ozsisli, B., Anderson, J., Whitney, K., Ohm, J-B. & Simsek, S., 2013, En : Toxins.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    18 Citas (Scopus)

    Analysis of Starch in Food Systems by High-Performance Size Exclusion Chromatography

    Ovando-Martínez, M., Whitney, K. & Simsek, S., 2013, En : Journal of Food Science.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Antioxidant activity of the phenolic and oily fractions of different sweet bell peppers

    Blanco-Ríos, A. K., Medina-Juárez, L. Á., González-Aguilar, G. A. & Gámez-Meza, N., 1 abr 2013, En : Journal of the Mexican Chemical Society. 57, 2, p. 137-143 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    28 Citas (Scopus)