Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos

    • México

    Resultado de la investigación 1988 2019

    2019
    1 Cita (Scopus)

    Advances in the use of alternative protein sources for tilapia feeding

    Montoya-Camacho, N., Marquez-Ríos, E., Castillo-Yáñez, F. J., Cárdenas López, J. L., López-Elías, J. A., Ruíz-Cruz, S., Jiménez-Ruíz, E. I., Rivas-Vega, M. E. & Ocaño-Higuera, V. M., 1 ene 2019, En : Reviews in Aquaculture. 11, 3, p. 515-526 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo de revisión

    tilapia (common name)
    fish meal
    protein sources
    aquaculture
    protein

    Alternative Eco-Friendly Methods in the Control of Post-Harvest Decay of Tropical and Subtropical Fruits

    González-Estrada, R., Blancas-Benítez, F., M. Velázquez-Estrada, R., Montaño-Leyva, B., Ramos-Guerrero, A., Aguirre-Güitrón, L., Moreno-Hernández, C., Coronado-Partida, L., A. Herrera-González, J., A. Rodríguez-Guzmán, C., A. Del Ángel-Cruz, J., Rayón-Díaz, E., J. Cortés-Rivera, H., A. Santoyo-González, M. & Gutierrez-Martinez, P., 11 abr 2019, Modern Fruit Industry [Working Title]. IntechOpen, (Modern Fruit Industry [Working Title]).

    Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

    A Review Study on the Postharvest Decay Control of Fruit by Trichoderma

    González-Estrada, R., Blancas-Benítez, F., Montaño-Leyva, B., Moreno-Hernández, C., Del Carmen Romero-Islas, L., Romero-Islas, J., Avila-Peña, R., Ramos-Guerrero, A., Fonseca-Cantabrana, A. & Gutierrez-Martinez, P., 7 feb 2019, Trichoderma - The Most Widely Used Fungicide [Working Title]. IntechOpen, (Trichoderma - The Most Widely Used Fungicide [Working Title]).

    Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

    4 Citas (Scopus)

    Cyclin-dependent kinase 2 (Cdk-2) from the White shrimp Litopenaeus vannamei: molecular characterization and tissue-specific expression during hypoxia and reoxygenation

    Nuñez-Hernandez, D. M., Camacho-Jiménez, L., González-Ruiz, R., Mata-Haro, V., Ezquerra Brauer, J. M. & Yepiz-Plascencia, G., 2019, En : Comparative Biochemistry and Physiology - A Molecular and Integrative Physiology. 230, p. 56-63

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Development and characterization of liquors prepared with an underutilized citrus by-product, the peel

    Navarro-Martínez, P., Noguera-Artiaga, L., Sánchez-Bravo, P., Rosas Burgos, E. C., Pérez-López, A. J. & Carbonell-Barrachina, Á. A., 1 ene 2019, En : European Food Research and Technology. 245, 1

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Diversity and bacterial succession of a phototrophic biofilm used as complementary food for shrimp raised in a super-intensive culture

    Ortiz-Estrada, Á. M., Gollas-Galván, T., Martínez-Córdova, L. R., Burgos-Hernández, A., Scheuren-Acevedo, S. M., Emerenciano, M. & Martínez-Porchas, M., 15 abr 2019, En : Aquaculture International. 27, 2, p. 581-596 16 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Effect of ultrasonication time on the functional properties of giant squid (Dosidicus gigas) mantle protein concentrate

    Valdez-Hurtado, S., López-Bermúdez, L. S., Higuera-Barraza, O. A., Del Toro-Sanchez, C. L., Ruiz-Cruz, S., Suárez-Jiménez, M. G. & Marquez-Rios, E., 2019, En : Food Bioscience. 27, p. 1-5 5 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Dosidicus gigas
    Decapodiformes
    protein concentrates
    squid
    functional properties

    Enhancing antioxidant and antimutagenic activity of the green seaweed Rhizoclonium riparium by bioassay-guided solvent partitioning

    Título traducido de la contribución: Mejorando las actividades antioxidante y antimutagénica del alga verde Rhizoclonium riparium por partición de solventes bio-dirigidaOsuna-Ruíz, I., Leyva, J. A. S., López Saiz, C. M., Burgos Hernández, A., Hernández Garibay, E., Lizardi-Mendoza, J. & Hurtado Oliva, M. A., 2019, En : Journal of Applied Phycology. p. 1 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    ETHYL CARBAMATE AND OCHRATOXIN A PRESENCE DURING CARIGNANE GRAPE (Vitis vinifera) FERMENTATION

    Maria Lopez-Saiz, C., Esther Parra-Durazo, M., Sanchez-Lucero, M., Burgos-Hernandez, A., Morales-Romero, D. & Cota-Arriola, O., 2019, En : Biotecnia. 21, 1, p. 133-138

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    4 Citas (Scopus)

    Gallic Acid-Loaded Zein Nanoparticles by Electrospraying Process

    Tapia-Hernández, J. A., Del-Toro-Sánchez, C. L., Cinco-Moroyoqui, F. J., Ruiz-Cruz, S., Juárez, J., Castro-Enríquez, D. D., Barreras-Urbina, C. G., López-Ahumada, G. A. & Rodríguez-Félix, F., 1 abr 2019, En : Journal of Food Science. 84, 4, p. 818 831 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Hydrophobic interaction chromatography as separation method of alkaline proteases from viscera of Scomberomorus sierra

    Título traducido de la contribución: Cromatografía de interacción hidrofóbica como método de separación de proteasas alcalinas de vísceras de Scomberomorus sierraCampos García, J. C., Osuna Amarillas, P. S., Rouzaud Sandez, O., Higuera Barraza, O. A., Arias Moscoso, J. L., López Mata, M. A. & Melchor, R. G. V., 22 jul 2019, En : TIP Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas. 22, 9, p. 1-10 10 p., 9.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Legume Proteins As A Promising Source Of Anti-Inflammatory Peptides

    Reyes-Díaz, A., Del-Toro-Sánchez, C. L., Rodríguez-Figueroa, J. C., Valdéz-Hurtado, S., Wong-Corral, F. J., Borboa-Flores, J., González-Osuna, M. F., Perez-Perez, L. M. & González-Vega, R. I., 18 jun 2019, En : Current Protein and Peptide Science. 20

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Physicochemical and Structural Properties of Recovered Elastin from Jumbo Squid (Dosidicus gigas) By-Products

    Ramírez-Guerra, H. E., Márquez-Ríos, E., Suárez-Jiménez, G. M., Rouzaud-Sández, O., Lugo-Sánchez, M. E., Ramírez-Suárez, J. C. & Torres-Arreola, W., 16 mar 2019, En : Journal of Aquatic Food Product Technology. 28, 3, p. 275-286 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)
    Dosidicus gigas
    Seafood
    Decapodiformes
    preservatives
    byproducts

    Study of the release kinetics of (-) epicatechin: Effect of its location within the fiber or sphere

    Lopez-Pena, I. Y., Castillo-Ortega, M. M., Plascencia-Martinez, D. F., Felix-Nunez, A., Rodriguez-Felix, D. E., Del Castillo-Castro, T., Encinas-Encinas, J. C., Santacruz-Ortega, H., Rodriguez-Felix, F., Cauich-Rodriguez, J. V., Burruel-Ibarra, S., Hernandez-Martinez, D. & Quiroz-Castillo, J. M., 10 mar 2019, En : Journal of Applied Polymer Science. 136, 10

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Synthesis of chitosan biocomposites loaded with pyrrole-2-carboxylic acid and assessment of their antifungal activity against Aspergillus niger

    Gálvez-Iriqui, A. C., Cortez-Rocha, M. O., Burgos-Hernández, A., Calderón-Santoyo, M., Argüelles-Monal, W. M. & Plascencia-Jatomea, M., 1 abr 2019, En : Applied microbiology and biotechnology. 103, 7, p. 2985-3000 16 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Aspergillus niger
    Chitosan
    Spores
    Fungi
    Hyphae

    Toxicological Assessment of Cross-Linked Beads of Chitosan-Alginate and Aspergillus australensis Biomass, with Efficiency as Biosorbent for Copper Removal

    Contreras Cortés, A. G., Almendariz Tapia, F. J., Gómez Álvarez, A., Burgos Hernández, A., Luque Alcaraz, A. G., Rodríguez Félix, F., Quevedo López, M. Á. & Plascencia Jatomea, M., 30 ene 2019, En : Polymers. 11, p. 2-17 17 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2018

    Agricultural pesticides: A framework for health risk evaluation in rural communities in the Mexican state of Sonora

    Silveira-Gramont, M. I., Aldana-Madrid, M. L., Piri-Santana, J., Valenzuela-Quintanar, A. I., Jasa-Silveira, G. & Rodríguez-Olibarria, G., 1 ene 2018, En : Revista Internacional de Contaminacion Ambiental. p. 7-21 15 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Health risks
    Pesticides
    health risk
    pesticide
    Crops

    Antioxidant peptides from terrestrial and aquatic plants against cancer

    Marquez-Rios, E. & Del-Toro-Sánchez, C. L., 1 ene 2018, En : Current Protein and Peptide Science. p. 368-379 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaReseña científica

    Antioxidants
    Peptides
    Neoplasms
    Protein Hydrolysates
    Oncology

    Bioaccessibility of hydroxycinnamic acids and antioxidant capacity from sorghum bran thermally processed during simulated in vitro gastrointestinal digestion

    Salazar-López, N. J., González-Aguilar, G. A., Rouzaud-Sández, O. & Robles-Sánchez, M., 1 jun 2018, En : Journal of Food Science and Technology. p. 2021-2030 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Coumaric Acids
    Sorghum
    coumaric acids
    bran
    Digestion

    BIOLOGICAL ACTIVITIES OF METHANOLIC EXTRACT OBTAINED FROM Rhodosorus marinus

    Burboa-Zazueta, M. G., Gutierrez-Millan, L. E., Valdez-Covarrubias, M. A., Lopez-Torres, M. A., Burgos-Hernandez, A. & Garcia-Galaz, A., 2018, En : Biotecnia. 20, 3, p. 102-110

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Bioprocessing of wheat (Triticum aestivum cv. kronstad) bran from northwest Mexico: Effects on ferulic acid bioaccessibility in breads

    Villalva, M. F. A., González-Aguilar, G., Sández, O. R., García, H. A., Osuna, A. I. L., López-Ahumada, G. A. & Robles-Sánchez, R. M., 1 ene 2018, En : CYTA - Journal of Food. p. 570-579 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    ferulic acid
    bioprocessing
    Bread
    bran
    Mexico

    Biotransformation of hesperidin from lime peel (Citrus limetta risso) in solid fermentation by aspergillus saitoi

    Pérez-Nájera, V. C., Lugo-Cervantes, E., Amaya-Delgado, L., Madrigal-Pulido, J. A., Rueda-Puente, E. O., Borboa-Flores, J. & Del-Toro-Sánchez, C. L., 1 ene 2018, En : CYTA - Journal of Food. p. 537-543 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Hesperidin
    hesperidin
    Citrus
    Aspergillus
    Biotransformation
    2 Citas (Scopus)

    Chitosan/carrageenan/lysozyme particles: Synthesis, characterization and antifungal activity against aspergillus parasiticus

    Hernández-Téllez, C. N., Cortez-Rocha, M. O., Burgos Hernández, A., Rosas-Burgos, E. C., Lizardi-Mendoza, J., Torres-Arreola, W., Burboa-Zazueta, M. G. & Plascencia-Jatomea, M., 1 sep 2018, En : Revista Mexicana de Ingeniera Quimica. p. 897-912 16 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Carrageenan
    Aspergillus
    Chitosan
    Muramidase
    Enzymes

    COMPOUNDS WITH in vitro ANTIBACTERIAL ACTIVITY FROM HYDROSOL OF Lippia palmerI AND MORPHOMETRIC CHANGES ON Listeria monocytogenes

    Said Garcia-Romo, J., Susana Yepiz-Gomez, M., Plascencia-Jatomea, M., del Carmen Santacruz-Ortega, H., Burgos-Hernandez, A., Garcia de Leon, J. R., Javier Cinco-Moroyoqui, F. & Borboa-Flores, J., 2018, En : Biotecnia. 20, 3, p. 35-42

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Control of mycotoxigenic fungi with microcapsules of essential oils encapsulated in chitosan

    Villegas-Rascón, R. E., López-Meneses, A. K., Plascencia-Jatomea, M., Cota-Arriola, O., Moreno-Ibarra, G. M., Castillón-Campaña, L. G., Sánchez-Mariñez, R. I. & Cortez-Rocha, M. O., 1 abr 2018, En : Food Science and Technology. p. 335-340 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Chitosan
    Volatile Oils
    chitosan
    Capsules
    essential oils

    Development and characterization of liquors prepared with an underutilized citrus by-product, the peel

    Navarro-Martínez, P., Noguera-Artiaga, L., Sánchez-Bravo, P., Rosas-Burgos, E. C., Pérez-López, A. J. & Carbonell-Barrachina, Á. A., 1 ene 2018, En : European Food Research and Technology.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Citrus
    Polyphenols
    Antioxidants
    Byproducts
    Monoterpenes
    8 Citas (Scopus)

    Edible protein films: Sources and behavior

    Murrieta-Martínez, C. L., Soto-Valdez, H., Pacheco-Aguilar, R., Torres-Arreola, W., Rodríguez-Felix, F. & Márquez Ríos, E., 1 mar 2018, En : Packaging Technology and Science. p. 113-122 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaReseña científica

    Proteins
    Prolamins
    Casein
    Glutens
    Gelatin
    6 Citas (Scopus)

    Effect of chitosan-pepper tree (Schinus molle) essential oil biocomposites on the growth kinetics, viability and membrane integrity of colletotrichum gloeosporioides

    Chávez-Magdaleno, M. E., Luque-Alcaraz, A. G., Gutiérrez-Martínez, P., Cortez-Rocha, M. O., Burgos-Hernández, A., Lizardi-Mendoza, J. & Plascencia-Jatomea, M., 1 ene 2018, En : Revista Mexicana de Ingeniera Quimica. p. 29-45 17 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Essential oils
    Growth kinetics
    Chitosan
    Volatile Oils
    Membranes
    2 Citas (Scopus)
    Dosidicus gigas
    Decapodiformes
    Cooking
    Muscle
    Structural properties
    1 Cita (Scopus)

    Effect of Extrusion Conditions and the Optimization of Phenolic Compound Content and Antioxidant Activity of Wheat Bran Using Response Surface Methodology

    Ramos-Enríquez, J. R., Ramírez-Wong, B., Robles-Sánchez, R. M., Robles-Zepeda, R. E., González-Aguilar, G. A. & Gutiérrez-Dorado, R., 1 sep 2018, En : Plant Foods for Human Nutrition. p. 228-234 7 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Dietary Fiber
    wheat bran
    Phenol
    response surface methodology
    extrusion
    3 Citas (Scopus)

    Effect of pH and temperature on the release kinetics of urea from wheat-gluten membranes obtained by electrospinning

    Dórame-Miranda, R. F., Rodríguez-Félix, D. E., López-Ahumada, G. A., Castro-Enriquez, D. D., Quiroz-Castillo, J. M., Márquez-Ríos, E. & Rodríguez-Félix, F., 1 nov 2018, En : Polymer Bulletin. p. 5305-5319 15 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    wheat
    Glutens
    Electrospinning
    ureas
    Urea

    Effect of setting on the gelling properties of a protein concentrate from giant squid (Dosidicus gigas) mantle

    Escalante-Rodríguez, M. F., Murrieta-Martínez, C. L., Ocaño-Higuera, V. M., Ramírez-Wong, B., Ruiz-Cruz, S., Rodríguez-Olibarria, G. & Marquez-Rios, E., 1 jul 2018, En : Food Science and Technology. p. 467-472 6 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Dosidicus gigas
    gelling properties
    Decapodiformes
    protein concentrates
    gelation

    Effect of the root extract from Heliopsis longipes on Aspergillus parasiticus growth

    Velez Haro, J. M., Buitimea Cantúa, N. E., Rosas Burgos, E. C., Molina Torres, J. & Buitimea Cantúa, G. V., 2018, En : Biotecnia. XX, 3, p. 127-134 8 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Evaluación del ensilado fermentado de subproductos de tilapia y su utilización como ingrediente en dietas para bagre de canal.

    Bringas-Alvarado, L., Zamorano-Ochoa, A., Zamorano-Ochoa, J. B., González-Félix, M. L., Perez-Velazquez, M., Cárdenas-López, J. L. & Navarro-García, G., abr 2018, En : Biotecnia. 20, 2, p. 85-94 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2 Citas (Scopus)

    Evaluation of Antioxidant Capacity, Protective Effect on Human Erythrocytes and Phenolic Compound Identification in Two Varieties of Plum Fruit (Spondias spp.) by UPLC-MS

    Hernández-Ruiz, K. L., Ruiz-Cruz, S., Cira-Chávez, L. A., Gassos-Ortega, L. E., Ornelas-Paz, J. D. J., Del-Toro-Sánchez, C. L., Márquez-Ríos, E., López-Mata, M. A. & Rodríguez-Félix, F., 4 dic 2018, En : Molecules.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Ferulic, p-coumaric, diferulic and triferulic acids contents of corn tortillas prepared with extruded corn flour and enriched with sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) bran

    Buitimea-Cantúa, N. E., Torres-Chávez, P. I., Ramírez-Wong, B., Ledesma-Osuna, A. I., Gutiérrez-Uribe, J. A., Serna-Guerrero, D. A. & Serna-Saldívar, S. O., 1 sep 2018, En : Journal of Food Measurement and Characterization. p. 1633-1640 8 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    tortillas
    corn flour
    Sorghum
    bran
    Flour

    FOOD MATRICES FOR THE DELIVERY OF ANTIHYPERTENSIVE PEPTIDES IN FUNCTIONAL FOODS

    Ramirez-Torres, G. . I., Ontiveros, N., Lopez-Teros, V., Suarez-Jimenez, G. M. & Cabrera-Chavez, F., 2018, En : Biotecnia. 20, 3, p. 165-169

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo de revisión

    1 Cita (Scopus)

    GC-EIMS analysis, antifungal and anti-aflatoxigenic activity of Capsicum chinense and Piper nigrum fruits and their bioactive compounds capsaicin and piperine upon Aspergillus parasiticus

    Buitimea-Cantúa, G. V., Velez-Haro, J. M., Buitimea-Cantúa, N. E., Molina-Torres, J. & Rosas-Burgos, E. C., 1 ene 2018, En : Natural Product Research.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    piperine
    Piper nigrum
    Capsicum chinense
    Capsicum
    Aspergillus parasiticus

    Liberación de compuestos fenólicos ligados en el garbanzo (Cicer arietinum L.) utilizando microbiota humana intestinal

    Perez Perez, L. M., García Borbón, L., González Vega, R. I., Rosas Burgos, E. C., Huerta Ocampo, J. Á., Ruiz Cruz, S., Wong Corral, F. J., Borboa Flores, J., RUEDA PUENTE, EDGAR. OMAR., Del-Toro-Sánchez, C. L. & Rodríguez Figueroa, J. C., 2018, En : Biotecnia. XX, 3, p. 146-154 9 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    20 Citas (Scopus)

    Lignin in storage and renewable energy applications: A review

    Espinoza-Acosta, J. L., Torres-Chávez, P. I., Olmedo-Martínez, J. L., Vega-Rios, A., Flores-Gallardo, S. & Zaragoza-Contreras, E. A., 1 sep 2018, En : Journal of Energy Chemistry. p. 1422-1438 17 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaReseña científica

    Lignin
    Energy storage
    Fuel cells
    Primary batteries
    Industry
    5 Citas (Scopus)

    Mechanical, Barrier and Antioxidant Properties of Chitosan Films Incorporating Cinnamaldehyde

    López-Mata, M. A., Ruiz-Cruz, S., de Jesús Ornelas-Paz, J., Del Toro-Sánchez, C. L., Márquez-Ríos, E., Silva-Beltrán, N. P., Cira-Chávez, L. A. & Burruel-Ibarra, S. E., 1 feb 2018, En : Journal of Polymers and the Environment. p. 452-461 10 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Chitosan
    Antioxidants
    cinnamic aldehyde
    Steam
    Water vapor