Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos

    • México

    Resultados de investigaciones

    2020

    Antibacterial activity of essential oils encapsulated in chitosan nanoparticles

    BARRERA-RUIZ, D. G., CUESTAS-ROSAS, G. C., SÁNCHEZ-MARIÑEZ, R. I., ÁLVAREZ-AINZA, M. L., MORENO-IBARRA, G. M., LÓPEZ-MENESES, A. K., PLASCENCIA-JATOMEA, M. & CORTEZ-ROCHA, M. O., 22 jun 2020, En : Food Science and Technology.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Antioxidant activity of amaranth flours obtained by extrusion and partial analysis of their protein quality in vivo

    Almirudis Echeverria, S. J., Ramirez Wong, B., Medina Rodriguez, C. L., Magana Barajas, E., Torres Chavez, P. I. & Ledesma Osuna, A. I., 2020, En : Biotecnia. 22, 1, p. 24-31

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Characterization of the jumbo squid (dosidicus gigas) skin by-product by shotgun proteomics and protein-based bioinformatics

    Carrera, M., Ezquerra-Brauer, J. M. & Aubourg, S. P., 1 ene 2020, En : Marine Drugs.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Chitosan / essential oils biocomposites for suppressing the growth of Aspergillus parasiticus

    Villegas-Rascon, R. E., Plascencia-Jatomea, M., Rosas-Burgos, E. C., Lopez-Franco, Y. L., Tanori-Cordova, J. C., Lopez-Meneses, A. K. & Cortez-Rocha, M. O., abr 2020, En : International Food Research Journal. 27, 2, p. 316-326

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Effect of ultrasound on physicochemical and foaming properties of a protein concentrate from giant squid (Dosidicus gigas) mantle

    Arredondo-Parada, I., Torres-Arreola, W., Suárez-Jiménez, G. M., Ramírez-Suárez, J. C., Juárez-Onofre, J. E., Rodríguez-Félix, F. & Marquez-Rios, E., mar 2020, En : LWT. 121, 108954.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Influence of regulated deficit irrigation and rootstock on the functional, nutritional and sensory quality of pistachio nuts

    Noguera-Artiaga, L., Sánchez-Bravo, P., Hernández, F., Burgos-Hernández, A., Pérez-López, D. & Carbonell-Barrachina, Á. A., 5 feb 2020, En : Scientia Horticulturae. 261, 108994.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2 Citas (Scopus)

    Obtaining glycoconjugates of marine origin via Maillard reaction and their cytotoxic effect: an alternative for the use of animal byproducts

    Mondaca-Navarro, B. A., Torres-Arreola, W., Ávila-Villa, L. A., Villa-Lerma, A. G., Hernández-Mendoza, A., Wall-Medrano, A. & Ramírez, R. R., 1 may 2020, En : Journal of the Science of Food and Agriculture. p. 3228-3235 8 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Physicochemical, rheological, and morphological characteristics of products from traditional and extrusion nixtamalization processes and their relation to starch

    Enríquez-Castro, C. M., Torres-Chávez, P. I., Ramírez-Wong, B., Quintero-Ramos, A., Ledesma-Osuna, A. I., López-Cervantes, J. & Gerardo-Rodríguez, J. E., 1 ene 2020, En : International Journal of Food Science. 2020, 5927670.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto
    3 Citas (Scopus)

    Potencial antioxidante, antihemólisis y retinoprotectorr de compuestos lipídicos bioactivos provenientes del músculo del camarón salvaje (Litopenaeus stylirostris)

    García-Romo, J. S., Noguera-Artiaga, L., Gálvez-Iriqui, A. C., Hernández-Zazueta, M. S., Valenzuela-Cota, D. F., González-Vega, R. I., Plascencia-Jatomea, M., Burboa-Zazueta, M. G., Sandoval-Petris, E., Robles-Sánchez, R. M., Juárez, J., Hernández-Martínez, J., Santacruz-Ortega, H. D. C. & Burgos-Hernández, A., 1 ene 2020, En : CYTA - Journal of Food. 18, 1, p. 153-163 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto

    Proteomic identification and physicochemical characterisation of paramyosin and collagen from octopus (Octopus vulgaris) and jumbo squid (Dosidicus gigas)

    Tapia-Vasquez, A. E., Ezquerra-Brauer, J. M., Márquez-Ríos, E., Ramírez-Suárez, J. C., Huerta-Ocampo, J. Á., Santacruz-Ortega, H. & Torres-Arreola, W., 1 ene 2020, (Aceptada/en prensa) En : International Journal of Food Science and Technology.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Suplementación con salvado de sorgo mejora la dislipidemia, desregulación de glucosa, inflamación y estrés oxidativo inducidos por una dieta alta en grasa en ratas

    Salazar-López, N. J., González-Aguilar, G. A., Rouzaud-Sández, O., Loarca-Piña, G., Gorinstein, S. & Robles-Sánchez, M., 1 ene 2020, En : CYTA - Journal of Food. 18, 1, p. 20-30 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto
    1 Cita (Scopus)

    Susceptibility of Rhyzopertha dominica to high CO<inf>2</inf> modified atmospheres in packaged chickpeas

    Iturralde-García, R. D., Wong-Corral, F. J., Castañé, C. & Riudavets, J., 1 ene 2020, En : Journal of Stored Products Research.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2019

    Advances in the use of alternative protein sources for tilapia feeding

    Montoya-Camacho, N., Marquez-Ríos, E., Castillo-Yáñez, F. J., Cárdenas López, J. L., López-Elías, J. A., Ruíz-Cruz, S., Jiménez-Ruíz, E. I., Rivas-Vega, M. E. & Ocaño-Higuera, V. M., 1 ene 2019, En : Reviews in Aquaculture. 11, 3, p. 515-526 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo de revisión

    4 Citas (Scopus)

    Alternative Eco-Friendly Methods in the Control of Post-Harvest Decay of Tropical and Subtropical Fruits

    González-Estrada, R., Blancas-Benítez, F., M. Velázquez-Estrada, R., Montaño-Leyva, B., Ramos-Guerrero, A., Aguirre-Güitrón, L., Moreno-Hernández, C., Coronado-Partida, L., A. Herrera-González, J., A. Rodríguez-Guzmán, C., A. Del Ángel-Cruz, J., Rayón-Díaz, E., J. Cortés-Rivera, H., A. Santoyo-González, M. & Gutierrez-Martinez, P., 11 abr 2019, Modern Fruit Industry [Working Title]. IntechOpen, (Modern Fruit Industry [Working Title]).

    Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

    Antioxidant, antimutagenic and cytoprotective properties of hydrosos pistachio nuts

    Noguera-Artiaga, L., García-Romo, J. S., Rosas-Burgos, E. C., Cinco-Moroyoqui, F. J., Vidal-Quintanar, R. L., Carbonell-Barrachina, Á. A. & Burgos-Hernández, A., 29 nov 2019, En : Molecules. 24, 23, 4362.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto
    1 Cita (Scopus)

    A Review Study on the Postharvest Decay Control of Fruit by Trichoderma

    González-Estrada, R., Blancas-Benítez, F., Montaño-Leyva, B., Moreno-Hernández, C., Del Carmen Romero-Islas, L., Romero-Islas, J., Avila-Peña, R., Ramos-Guerrero, A., Fonseca-Cantabrana, A. & Gutierrez-Martinez, P., 7 feb 2019, Trichoderma - The Most Widely Used Fungicide [Working Title]. IntechOpen, (Trichoderma - The Most Widely Used Fungicide [Working Title]).

    Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

    10 Citas (Scopus)

    Binding and potential antibiofilm activities of Amaranthus proteins against Candida albicans

    Beema Shafreen, R., Seema, S., Martinez-Ayala, A. L., Lozano-Grande, M. A., Robles-Sánchez, M., Szterk, A., Grishko, M., Hanuka, E., Katrich, E. & Gorinstein, S., 1 nov 2019, En : Colloids and Surfaces B: Biointerfaces.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Characterization of pasta with the addition of Cicer arietinum and Salvia hispanica flours on quality and antioxidant parameters

    Cota-Gastélum, A. G., Salazar-García, M. G., Espinoza-López, A., Perez-Perez, L. M., Cinco-Moroyoqui, F. J., Martínez-Cruz, O., Wong-Corral, F. J. & Del-Toro-Sánchez, C. L., 2019, En : Italian Journal of Food Science. 31, 3, p. 626-643 18 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Composición proximal, ácidos grasos, esteroles y pigmentos en especies tropicales de algas marinas frente a Sinaloa, México

    Osuna-Ruiz, I., Nieves-Soto, M., Manzano-Sarabia, M. M., Hernández-Garibay, E., Lizardi-Mendoza, J., Burgos-Hernández, A. & Hurtado-Oliva, M. Á., 30 sep 2019, En : Ciencias Marinas. 45, 3, p. 101-120 20 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto
    1 Cita (Scopus)

    Cromatografía de interacción hidrofóbica como método de separación de proteasas alcalinas de vísceras de Scomberomorus sierra

    Osuna-Amarillas, P. S., Rouzaud-Sandez, O., Higuera-Barraza, O. A., Arias-Moscoso, J. L., López-Mata, M. A., Campos-García, J. C. & Valdez-Melchor, R. G., 23 jul 2019, En : TIP Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas. 22

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Cyclin-dependent kinase 2 (Cdk-2) from the White shrimp Litopenaeus vannamei: molecular characterization and tissue-specific expression during hypoxia and reoxygenation

    Nuñez-Hernandez, D. M., Camacho-Jiménez, L., González-Ruiz, R., Mata-Haro, V., Ezquerra Brauer, J. M. & Yepiz-Plascencia, G., 2019, En : Comparative Biochemistry and Physiology - A Molecular and Integrative Physiology. 230, p. 56-63

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Cyclin-dependent kinase 2 (Cdk-2) from the White shrimp Litopenaeus vannamei: Molecular characterization and tissue-specific expression during hypoxia and reoxygenation

    Nuñez-Hernandez, D. M., Camacho-Jiménez, L., González-Ruiz, R., Mata-Haro, V., Ezquerra-Brauer, J. M. & Yepiz-Plascencia, G., 1 abr 2019, En : Comparative Biochemistry and Physiology -Part A : Molecular and Integrative Physiology. p. 56-63 8 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Diversity and bacterial succession of a phototrophic biofilm used as complementary food for shrimp raised in a super-intensive culture

    Ortiz-Estrada, Á. M., Gollas-Galván, T., Martínez-Córdova, L. R., Burgos-Hernández, A., Scheuren-Acevedo, S. M., Emerenciano, M. & Martínez-Porchas, M., 15 abr 2019, En : Aquaculture International. 27, 2, p. 581-596 16 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    2 Citas (Scopus)

    Effect of chitosan-tomato plant extract edible coating on the quality, shelf life, and antioxidant capacity of pork during refrigerated storage

    Chaparro-Hernández, S., Ruiz-Cruz, S., Márquez-Ríos, E., de Jesús Ornelas-Paz, J., Del-Toro-Sánchez, C. L., Gassos-Ortega, L. E., Ocaño-Higuera, V. M., López-Mata, M. A. & Devora-Isiordia, G. E., 1 ene 2019, En : Coatings. 9, 12, 827.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto

    Effect of different polyalcohols as plasticizers on the functional properties of squid protein film (Dosidicus Gigas)

    Murrieta-Martínez, C., Soto-Valdez, H., Pacheco-Aguilar, R., Torres-Arreola, W., Rodríguez-Felix, F., Ramírez-Wong, B., Santacruz-Ortega, H., Santos-Sauceda, I., Olibarría-Rodríguez, G. & Márquez-Ríos, E., 2019, En : Coatings. 9, 2

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Effect of different polyalcohols as plasticizers on the functional properties of squid protein film (Dosidicus Gigas)

    Murrieta-Martínez, C., Soto-Valdez, H., Pacheco-Aguilar, R., Torres-Arreola, W., Rodríguez-Felix, F., Ramírez-Wong, B., Santacruz-Ortega, H., Santos-Sauceda, I., Olibarría-Rodríguez, G. & Márquez-Ríos, E., 1 ene 2019, En : Coatings. 9, 2, 77.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto
    9 Citas (Scopus)

    EFFECT OF THERMAL TREATMENT ON FERMENTATIVE CAPACITY OF OAT, CORN, AND SORGHUM FLOURS FOR USAGE IN WHEAT FLOUR SUBSTITUTION

    Vasquez Lara, F., Verdu Amat, S., Islas Rubio, A. R., Ramirez Wong, B., Barat Baviera, J. M. & Grau Melo, R., 2019, En : Biotecnia. 21, 1, p. 45-53

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Effect of ultrasonication time on the functional properties of giant squid (Dosidicus gigas) mantle protein concentrate

    Valdez-Hurtado, S., López-Bermúdez, L. S., Higuera-Barraza, O. A., Del Toro-Sanchez, C. L., Ruiz-Cruz, S., Suárez-Jiménez, M. G. & Marquez-Rios, E., 2019, En : Food Bioscience. 27, p. 1-5 5 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Effects of chitosan-tomato plant extract edible coatings on the quality and shelf life of chicken fillets during refrigerated storage

    Ruíz-Cruz, S., Valenzuela-López, C. C., Chaparro-Hernández, S., Ornelas-Paz, J. D. J., Del Toro-Sánchez, C. L., Márquez-Ríos, E., López-Mata, M. A., Ocaño-Higuera, V. M. & Valdez-Hurtado, S., 1 ene 2019, En : Food Science and Technology. 39, 1, p. 103-111 9 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Acceso abierto
    4 Citas (Scopus)

    Enhancing antioxidant and antimutagenic activity of the green seaweed Rhizoclonium riparium by bioassay-guided solvent partitioning

    Título traducido de la contribución: Mejorando las actividades antioxidante y antimutagénica del alga verde Rhizoclonium riparium por partición de solventes bio-dirigidaOsuna-Ruíz, I., Leyva, J. A. S., López Saiz, C. M., Burgos Hernández, A., Hernández Garibay, E., Lizardi-Mendoza, J. & Hurtado Oliva, M. A., 2019, En : Journal of Applied Phycology. p. 1 11 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    ETHYL CARBAMATE AND OCHRATOXIN A PRESENCE DURING CARIGNANE GRAPE (Vitis vinifera) FERMENTATION

    Maria Lopez-Saiz, C., Esther Parra-Durazo, M., Sanchez-Lucero, M., Burgos-Hernandez, A., Morales-Romero, D. & Cota-Arriola, O., 2019, En : Biotecnia. 21, 1, p. 133-138

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Evaluación in vitro del quitosano y aceites esenciales para el control de dos especies patógenas de Colletotrichum aisladas de aguacate (Persea americana Mill)

    Chávez-Magdaleno, M. E., Gutiérrez-Martínez, P., Montaño-Leyva, B. & González-Estrada, R. R., 11 sep 2019, En : TIP Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas. 22

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Evaluation of Dosidicus gigas Skin Extract as An Antioxidant and Preservative in Tuna Pâté

    Chan-Higuera, J. E., Ezquerra-Brauer, J. M., Lipan, L., Cano-Lamadrid, M., Rizzitano, R. & Carbonell-Barrachina, A. A., 17 dic 2019, En : Foods.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Gallic Acid-Loaded Zein Nanoparticles by Electrospraying Process

    Tapia-Hernández, J. A., Del-Toro-Sánchez, C. L., Cinco-Moroyoqui, F. J., Ruiz-Cruz, S., Juárez, J., Castro-Enríquez, D. D., Barreras-Urbina, C. G., López-Ahumada, G. A. & Rodríguez-Félix, F., 1 abr 2019, En : Journal of Food Science. 84, 4, p. 818 831 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    10 Citas (Scopus)

    Hydrophobic interaction chromatography as separation method of alkaline proteases from viscera of Scomberomorus sierra

    Título traducido de la contribución: Cromatografía de interacción hidrofóbica como método de separación de proteasas alcalinas de vísceras de Scomberomorus sierraCampos García, J. C., Osuna Amarillas, P. S., Rouzaud Sandez, O., Higuera Barraza, O. A., Arias Moscoso, J. L., López Mata, M. A. & Melchor, R. G. V., 22 jul 2019, En : TIP Revista Especializada en Ciencias Químico-Biológicas. 22, 9, p. 1-10 10 p., 9.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Influencia de la fertilización en rendimiento y calidad de grano del centeno en la zona árida de Sonora, México

    López Córdova, J. P., Rodríguez Félix, F., Wong Corral, F. J., Reyes, F. R., Rueda Puente, E. O. & López Ahumada, G. A., 23 sep 2019, En : Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas. 10, 6, p. 1219-1230 12 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    Legume Proteins As A Promising Source Of Anti-Inflammatory Peptides

    Reyes-Díaz, A., Del-Toro-Sánchez, C. L., Rodríguez-Figueroa, J. C., Valdéz-Hurtado, S., Wong-Corral, F. J., Borboa-Flores, J., González-Osuna, M. F., Perez-Perez, L. M. & González-Vega, R. I., 18 jun 2019, En : Current Protein and Peptide Science. 20

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    3 Citas (Scopus)

    Microencapsulation of blue maize (Zea mays L.) polyphenols in two matrices: their stability during storage and in vitro digestion release

    Ruiz Canizales, J., Heredia, J. B., Domínguez Avila, J. A., Madera Santana, T. J., Villegas Ochoa, M. A., Robles Sánchez, R. M. & González Aguilar, G. A., 15 mar 2019, En : Journal of Food Measurement and Characterization. p. 892-900 9 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)

    Mitochondrial response of the lesser grain borer Rhyzopertha dominica (F.) to modified atmospheres

    Levy-De la Torre, V. A., Cinco-Moroyoqui, F. J., López-Zavala, A. A., Wong-Corral, F. J. & Martínez-Cruz, O., sep 2019, En : Journal of Stored Products Research. 83, p. 338-346 9 p.

    Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

    1 Cita (Scopus)