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Publicaciones 1993 2020

  • 714 Citas
  • 14 Índice H
  • 58 Artículo
  • 3 Capítulo
  • 3 Reseña científica
  • 1 Erratum
2020

Antioxidant activity of amaranth flours obtained by extrusion and partial analysis of their protein quality in vivo

Almirudis Echeverria, S. J., Ramirez Wong, B., Medina Rodriguez, C. L., Magana Barajas, E., Torres Chavez, P. I. & Ledesma Osuna, A. I., 2020, En : Biotecnia. 22, 1, p. 24-31

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

2019
6 Citas (Scopus)

Effect of different polyalcohols as plasticizers on the functional properties of squid protein film (Dosidicus Gigas)

Murrieta-Martínez, C., Soto-Valdez, H., Pacheco-Aguilar, R., Torres-Arreola, W., Rodríguez-Felix, F., Ramírez-Wong, B., Santacruz-Ortega, H., Santos-Sauceda, I., Olibarría-Rodríguez, G. & Márquez-Ríos, E., 1 ene 2019, En : Coatings. 9, 2, 77.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Acceso abierto
Plasticizers
plasticizers
Sorbitol
glycerols
Glycerol

EFFECT OF THERMAL TREATMENT ON FERMENTATIVE CAPACITY OF OAT, CORN, AND SORGHUM FLOURS FOR USAGE IN WHEAT FLOUR SUBSTITUTION

Vasquez Lara, F., Verdu Amat, S., Islas Rubio, A. R., Ramirez Wong, B., Barat Baviera, J. M. & Grau Melo, R., 2019, En : Biotecnia. 21, 1, p. 45-53

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

VISCOELASTIC CHARACTERISTICS OF PART-BAKED BREAD UNDER DIFFERENT PROCESS CONDITIONS

Enrique Gerardo-Rodriguez, J., Ramirez-Wong, B., Isabel Torres-Chavez, P., Irene Ledesma-Osuna, A., Carvajal-Millan, E., Lopez-Cervantes, J., Vasquez-Lara, F. & Irene Silvas-Garcia, M., 2019, En : Biotecnia. 21, 1, p. 68-78

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

2018
2 Citas (Scopus)

Effect of Extrusion Conditions and the Optimization of Phenolic Compound Content and Antioxidant Activity of Wheat Bran Using Response Surface Methodology

Ramos-Enríquez, J. R., Ramírez-Wong, B., Robles-Sánchez, R. M., Robles-Zepeda, R. E., González-Aguilar, G. A. & Gutiérrez-Dorado, R., 1 sep 2018, En : Plant Foods for Human Nutrition. p. 228-234 7 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Dietary Fiber
wheat bran
Phenol
response surface methodology
extrusion

Effect of setting on the gelling properties of a protein concentrate from giant squid (Dosidicus gigas) mantle

Escalante-Rodríguez, M. F., Murrieta-Martínez, C. L., Ocaño-Higuera, V. M., Ramírez-Wong, B., Ruiz-Cruz, S., Rodríguez-Olibarria, G. & Marquez-Rios, E., 1 jul 2018, En : Food Science and Technology. p. 467-472 6 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Dosidicus gigas
gelling properties
Decapodiformes
protein concentrates
gelation
2 Citas (Scopus)

Ferulic, p-coumaric, diferulic and triferulic acids contents of corn tortillas prepared with extruded corn flour and enriched with sorghum (Sorghum bicolor (L.) Moench) bran

Buitimea-Cantúa, N. E., Torres-Chávez, P. I., Ramírez-Wong, B., Ledesma-Osuna, A. I., Gutiérrez-Uribe, J. A., Serna-Guerrero, D. A. & Serna-Saldívar, S. O., 1 sep 2018, En : Journal of Food Measurement and Characterization. p. 1633-1640 8 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

tortillas
corn flour
Sorghum
bran
Flour

Obtaining a protein concentrate from squid mantle (dosidicus gigas) by direct isoelectric precipitation and evaluation of its gelling capacity

Claudia, M. M., Victor, O. H., Benjamin, R. W., Wilfrido, T. A., Saul, R. C. & Enrique, M. R., 1 ene 2018, En : Food Science and Technology Research. p. 193-200 8 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Dosidicus gigas
Decapodiformes
protein concentrates
gelation
squid
3 Citas (Scopus)

Preparation and Properties of Chitosan–PVA Fibers Produced by Wet Spinning

Vega-Cázarez, C. A., López-Cervantes, J., Sánchez-Machado, D. I., Madera-Santana, T. J., Soto-Cota, A. & Ramírez-Wong, B., 1 mar 2018, En : Journal of Polymers and the Environment. p. 946-958 13 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Chitosan
Polyvinyl Alcohol
Polyvinyl alcohols
Fibers
Potassium hydroxide

Resistant Starch Formation from Corn Starch by Combining Acid Hydrolysis with Extrusion Cooking and Hydrothermal Storage

Neder-Suárez, D., Amaya-Guerra, C. A., Báez-González, J. G., Quintero-Ramos, A., Aguilar-Palazuelos, E., Galicia-García, T., Ramírez-Wong, B., Campos-Venegas, K. & de Jesús Zazueta-Morales, J., 1 may 2018, En : Starch/Staerke.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

resistant starch
Cooking
acid hydrolysis
corn starch
extrusion
2017

Comparison of solubility of corn proteins in propanol, ethanol, and tert-butyl alcohol solutions on the tortilla process samples

Chaidez-Laguna, L. D., Torres-Chávez, P. I., Ramirez-Wong, B., Medina-Rodríguez, C. L. & Carvajal-Millán, E., 1 nov 2017, En : Cereal Chemistry. p. 1052-1055 4 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

tert-Butyl Alcohol
corn protein
1-propanol
tortillas
1-Propanol
3 Citas (Scopus)

Evaluation of visco-elastic properties of conditioned wheat kernels and their doughs using a compression test under small strain

Ponce-García, N., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Figueroa-Cárdenas, J. D. D., Serna-Saldívar, S. O., Cortez-Rocha, M. O. & Escalante-Aburto, A., 15 mar 2017, En : Journal of the Science of Food and Agriculture. p. 1235-1243 9 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

dough
Triticum
wheat classes
wheat
seeds
3 Citas (Scopus)

Management of freezing rate and trehalose concentration to improve frozen dough properties and bread quality

Gerardo-Rodríguez, J. E., Ramírez-Wong, B., Ledesma-Osuna, A. I., Medina-Rodríguez, C. L., Ortega-Ramírez, R. & Silvas-García, M. I., 1 ene 2017, En : Food Science and Technology. p. 59-64 6 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

frozen dough
Trehalose
Bread
trehalose
dough
4 Citas (Scopus)

Phenolic compounds and antioxidant activity of extruded nixtamalized corn flour and tortillas enriched with sorghum bran

Buitimea-Cantua, N. E., Torres-Chavez, P. I., Ramírez-Wong, B., Serna-Saldívar, S. O., Rouzaud-Sandez, O., Rosas-Burgos, E. C., Platt-Lucero, L. C. & Salazar-Garć, M. G., 1 mar 2017, En : Cereal Chemistry. p. 277-283 7 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

tortillas
corn flour
Sorghum
bran
Flour
2016
37 Citas (Scopus)

Antioxidant, antimicrobial, and antimutagenic properties of technical lignins and their applications

Espinoza-Acosta, J. L., Torres-Chávez, P. I., Ramírez-Wong, B., López-Saiz, C. M. & Montaño-Leyva, B., 1 may 2016, En : BioResources. p. 5452-5481 30 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Lignin
Antioxidants
antioxidant
lignin
Bioactivity
7 Citas (Scopus)

Corn proteins solubility changes during extrusion and traditional nixtamalization for tortilla processing: A study using size exclusion chromatography

Chaidez-Laguna, L. D., Torres-Chavez, P., Ramírez-Wong, B., Marquez-Ríos, E., Islas-Rubio, A. R. & Carvajal-Millan, E., 1 may 2016, En : Journal of Cereal Science. p. 351-357 7 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

nixtamalization
corn protein
tortillas
Size exclusion chromatography
protein solubility
1 Cita (Scopus)

Effect of extrusion factors and particle size on starch properties of nixtamalized whole blue corn snacks

Escalante-Aburto, A., Ponce-García, N., Ramírez-Wong, B., Santiago-Ramos, D., Véles-Medina, J. J. & de Dios Figueroa Cárdenas, J., 1 nov 2016, En : Starch/Staerke. p. 1111-1120 10 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Snacks
snacks
Particle Size
extrusion
Starch
5 Citas (Scopus)

Effect of freezing rate and storage on the rheological, thermal and structural properties of frozen wheat dough starch

Silvas-García, M. I., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Bello-Pérez, L. A., Carvajal-Millán, E., Barrón-Hoyos, J. M., Rodríguez-García, M. E., Vázquez-Lara, F. & Quintero-Ramos, A., 1 nov 2016, En : Starch/Staerke. p. 1103-1110 8 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

frozen dough
Freezing
dough
Starch
Triticum
5 Citas (Scopus)
Dosidicus gigas
Decapodiformes
protein concentrates
Chitosan
Gelation
11 Citas (Scopus)

Nano- and Micro-Particles by Nanoprecipitation: Possible Application in the Food and Agricultural Industries

Bareras-Urbina, C. G., Ramírez-Wong, B., López-Ahumada, G. A., Burruel-Ibarra, S. E., Martínez-Cruz, O., Tapia-Hernández, J. A. & Rodríguez Félix, F., 1 sep 2016, En : International Journal of Food Properties. p. 1912-1923 12 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaReseña científica

Food Industry
agricultural industry
food industry
Food Quality
methodology

Partial substitution of bean (Phaseolus vulgaris) flour for fishmeal in extruded diets for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): Effects on yield parameters

Rodriguez-Miranda, J., Reyes-Jaquez, D., Delgado, E., Ramirez-Wong, B., Esparza-Rivera, J. R., Solis-Soto, A., Vivar-Vera, M. A. & Medrano-Roldan, H., ene 2016, En : IRANIAN JOURNAL OF FISHERIES SCIENCES. 15, 1, p. 206-220

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

1 Cita (Scopus)

Specific Anthocyanin Contents of Whole Blue Maize Second-Generation Snacks: An Evaluation Using Response Surface Methodology and Lime Cooking Extrusion

Escalante-Aburto, A., Ponce-García, N., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Figueroa-Cárdenas, J. D. D. & Gutiérrez-Dorado, R., 1 ene 2016, En : Journal of Chemistry.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Anthocyanins
Cooking
Extrusion
Chemical modification
lime

The use of xanthan gum in the nixtamalization process: A review

Silvas-García, M. I., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Medina-Rodríguez, L. C., Salazar-García, M. G. & Ledesma-Osuna, A. I., 1 ene 2016, Xanthan Gum: Applications and Research Studies. 34 p.

Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

nixtamalization
tortillas
xanthan gum
masa
hydrocolloids
2015
2 Citas (Scopus)
Gelation
Blood Proteins
Gels
Proteins
Polymethyl Methacrylate
12 Citas (Scopus)

Effect of different calcium sources on the bioactive compounds stability of extruded and nixtamalized blue maize flours

Sánchez-Madrigal, M. Á., Quintero-Ramos, A., Martínez-Bustos, F., Meléndez-Pizarro, C. O., Ruiz-Gutiérrez, M. G., Camacho-Dávila, A., Torres-Chávez, P. I. & Ramírez-Wong, B., 15 abr 2015, En : Journal of Food Science and Technology. p. 2701-2710 10 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

corn flour
Flour
Zea mays
anthocyanins
Anthocyanins
7 Citas (Scopus)

Effect of Malting and Nixtamalization Processes on the Physicochemical Properties of Instant Extruded Corn Flour and Tortilla Quality

Rodríguez-Martínez, N. A., Salazar-García, M. G., Ramírez-Wong, B., Islas-Rubio, A. R., Platt-Lucero, L. C., Morales-Rosas, I., Marquez-Melendez, R. & Martínez-Bustos, F., 19 sep 2015, En : Plant Foods for Human Nutrition. p. 275-280 6 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Chemical Phenomena
nixtamalization
tortillas
corn flour
malting
16 Citas (Scopus)

Mechanical, thermal, and antioxidant properties of composite films prepared from durum wheat starch and lignin

Espinoza Acosta, J. L., Torres Chávez, P. I., Ramírez-Wong, B., Bello-Pérez, L. A., Vega Ríos, A., Carvajal Millán, E., Plascencia Jatomea, M. & Ledesma Osuna, A. I., 1 ene 2015, En : Starch/Staerke. p. 502-511 10 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

wheat starch
Lignin
Composite films
durum wheat
films (materials)
52 Citas (Scopus)

Micro- and Nanoparticles by Electrospray: Advances and Applications in Foods

Tapia-Hernández, J. A., Torres-Chávez, P. I., Ramírez-Wong, B., Rascón-Chu, A., Plascencia-Jatomea, M., Barreras-Urbina, C. G., Rangel-Vázquez, N. A. & Rodríguez-Félix, F., 20 may 2015, En : Journal of Agricultural and Food Chemistry. p. 4699-4707 9 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaReseña científica

nanoparticles
Nanoparticles
Food technology
Microtechnology
Agrochemicals
3 Citas (Scopus)

Physicochemical properties of frozen tortillas from nixtamalized maize flours enriched with β-glucans

Sánchez-Madrigal, M. Á., Neder-Suárez, D., Quintero-Ramos, A., Ruiz-Gutiérrez, M. G., Meléndez-Pizarro, C. O., Piñón-Castillo, H. A., Galicia-García, T. & Ramírez-Wong, B., 1 ene 2015, En : Food Science and Technology. p. 552-560 9 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

tortillas
corn flour
Glucans
Flour
glucans
2014
4 Citas (Scopus)
corn protein
corn flour
arabinoxylan
Flour
xylanases
11 Citas (Scopus)

Effect of bean flour concentration (Phaseolus vulgaris L.), moisture content and extrusion temperature on the functional properties of aquafeeds

Rodríguez-Miranda, J., Ramírez-Wong, B., Vivar-Vera, M. A., Solís-Soto, A., Gómez-Aldapa, C. A., Castro-Rosas, J., Medrano-Roldan, H. & Delgado-Licon, E., 1 ene 2014, En : Revista Mexicana de Ingeniera Quimica. p. 649-663 15 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Nutrition
Extrusion
Moisture
Water absorption
Solubility
4 Citas (Scopus)

Effect of extrusion temperature, moisture content and screw speed on the functional properties of aquaculture balanced feed

Rodríguez-Miranda, J., Gomez-Aldapa, C. A., Castro-Rosas, J., Ramírez-Wong, B., Vivar-Vera, M. A., Morales-Rosas, I., Medrano-Roldan, H. & Delgado, E., 1 ene 2014, En : Emirates Journal of Food and Agriculture. p. 659-671 13 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Aquaculture
screws
Soybean Proteins
extrusion
functional properties
5 Citas (Scopus)

Effect of freezing rate and storage time on gluten protein solubility, and dough and bread properties

Silvas-García, M. I., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Carvajal-Millan, E., Barrõn-Hoyos, J. M., Bello-Pérez, L. A. & Quintero-Ramos, A., 1 ene 2014, En : Journal of Food Process Engineering. p. 237-247 11 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Glutens
protein solubility
Bread
gluten
Freezing
13 Citas (Scopus)
Dosidicus gigas
Decapodiformes
ionic strength
squid
Osmolar Concentration
2 Citas (Scopus)
protein composition
gluten
small fruits
Triticum aestivum
irrigation
29 Citas (Scopus)

Ionic liquids and organic solvents for recovering lignin from lignocellulosic biomass

Espinoza-Acosta, J. L., Torres-Chávez, P. I., Carvajal-Millán, E., Ramírez-Wong, B., Bello-Pérez, L. A. & Montaño-Leyva, B., 1 ene 2014, En : BioResources. p. 3660-3687 28 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Ionic Liquids
Lignin
Ionic liquids
Organic solvents
lignin
6 Citas (Scopus)
Dosidicus gigas
Decapodiformes
protein concentrates
Proteins
methodology
6 Citas (Scopus)

Obtaining ready-to-eat blue corn expanded snacks with anthocyanins using an extrusion process and response surface methodology

Escalante-Aburto, A., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., López-Cervantes, J., De Figueroa-Cárdenas, J. D., Barrón-Hoyos, J. M., Morales-Rosas, I., García, N. P. & Gutiérrez-Dorado, R., 1 dic 2014, En : Molecules. p. 21066-21084 19 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Snacks
corn
Anthocyanins
Zea mays
Extrusion
1 Cita (Scopus)

Pigmented maizes: Anthocyanin profile and content

Escalante-Aburto, A., Torres-Chávez, P. I., Ramírez-Wong, B. & Ponce-García, N., 1 ene 2014, Handbook of Anthocyanins: Food Sources, Chemical Applications and Health Benefits. 17 p.

Resultado de la investigación: Capítulo del libro/informe/acta de congresoCapítulo

anthocyanins
corn
anthocyanidins
glucosides
cyanidin
3 Citas (Scopus)

Yellow berry, protein and agronomic characteristics in bread wheat under different conditions of nitrogen and irrigation in northwest Mexico

Rodríguez-Félix, F., Ramirez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Álvarez-Avilés, A., Moreno-Salazar, S., Renteria-Martínez, E. M. & Bello-Pérez, L. A., 1 feb 2014, En : Pakistan Journal of Botany. p. 221-226 6 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

agronomic traits
small fruits
Mexico
irrigation
wheat
2013
11 Citas (Scopus)

A jumbo squid (Dosidicus gigas) protein concentrate obtained by alkaline dissolution and its conformational changes evaluation

Tolano-Villaverde, I. J., Ezquerra-Brauer, J. M., Ocano-Higuera, V. M., Ramirez-Wong, B., Armenta-Villegas, L., Herrera-Urbina, R., Magaña-Barajas, E. & Marquez-Rios, E., 10 oct 2013, En : Food Science and Technology Research. p. 601-608 8 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Dosidicus gigas
Decapodiformes
protein concentrates
Dissolution
Proteins
14 Citas (Scopus)
defatting
Food Technology
Sorghum
bran
Monounsaturated fatty acids
12 Citas (Scopus)

Effect of extrusion processing parameters on anthocyanin content and physicochemical properties of nixtamalized blue corn expanded extrudates

Escalante-Aburto, A., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Figueroa-Cárdenas, J. D., López-Cervantes, J., Barrón-Hoyos, J. M. & Morales-Rosas, I., 11 jul 2013, En : CYTA - Journal of Food. p. 29-37 9 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Anthocyanins
cyanidin
extrusion
Zea mays
glucosides
4 Citas (Scopus)

Effect of moisture content on the viscoelastic properties of individual wheat kernels evaluated by the uniaxial compression test under small strain

Ponce-García, N., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., De Dios Figueroa-Cárdenas, J., Serna-Saldívar, S. O. & Cortez-Rocha, M. O., 1 nov 2013, En : Cereal Chemistry. p. 558-563 6 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Triticum
Moisture
water content
wheat
seeds
11 Citas (Scopus)

Effect of xylanase on extruded nixtamalized corn flour and tortilla: Physicochemical and rheological characteristics

Platt-Lucero, L. C., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., López-Cervantes, J., Sánchez-Machado, D. I., Carvajal-Millan, E., Martínez-Bustos, F., Quintero-Ramos, A. & Morales-Rosas, I., 1 abr 2013, En : Journal of Food Process Engineering. p. 179-186 8 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

tortillas
corn flour
Flour
xylanases
Water absorption
21 Citas (Scopus)

Estimated Glycemic Index and Dietary Fiber Content of Cookies Elaborated with Extruded Wheat Bran

Reyes-Pérez, F., Salazar-García, M. G., Romero-Baranzini, A. L., Islas-Rubio, A. R. & Ramírez-Wong, B., 11 feb 2013, En : Plant Foods for Human Nutrition. p. 52-56 5 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

Glycemic Index
cookies
glycemic index
Dietary Fiber
wheat bran
1 Cita (Scopus)

Extruded nixtamalized corn flour for making tortilla: The effect of xylanase on the depolymerization of ferulated arabinoxylans

Platt-Lucero, L. C., Ramírez-Wong, B., Carvajal-Millan, E., Torres-Chávez, P. I., Morales-Rosas, I., López-Mazón, S. L. & Tapia-Ayala, G. I., 11 jul 2013, En : CYTA - Journal of Food. p. 84-89 6 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

tortillas
Depolymerization
corn flour
ferulic acid
arabinoxylan

Physicochemical changes in frozen dough and the effect on bread quality: A review

Silvas García, M. I., Ramírez Wong, B., Torres Chávez, P. I., Carvajal Millan, E., Bello-Pérez, L. A. & Barrón Hoyos, J. M., 1 may 2013, En : Interciencia. p. 332-338 7 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaReseña científica

Thawing
Viscoelasticity
Freezing
Proteins
Fibers
9 Citas (Scopus)

The nixtamalization process and its effect on anthocyanin content of pigmented maize, A review

Escalante-Aburto, A., Ramírez-Wong, B., Torres-Chávez, P. I., Manuel Barrón-Hoyos, J., de Dios Figueroa-Cárdenas, J. & López-Cervantes, J., 1 dic 2013, En : Revista Fitotecnia Mexicana. p. 429-427 1 p.

Resultado de la investigación: Contribución a una revistaArtículo

nixtamalization
Anthocyanins
Zea mays
anthocyanins
corn