Compuestos fenólicos y actividad antioxidante de cáscara de uva (Vitis vinifera L.) de mesa cultivada en el noroeste de México Phenolic compounds and antioxidant activity of table grape (Vitis vinifera L.) skin from northwest Mexico

D. M.A. Molina-Quijada, L. A. Medina-Juárez, G. A. González-Aguilar, R. M. Robles-Sánchez, N. Gámez-Meza*

*Autor correspondiente de este trabajo

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

39 Citas (Scopus)

Resumen

The evaluation of the antioxidant capacity of table grape cultivars is important, because it varies according to the production area. In this work, the content of phenolic compounds and total antioxidant capacity (TAC) of skin of 4 table grapes (Vitis vinifera L.) cultivars, two green (Perlette and Sugra One) and two red (Flame and Red Globe) and one industrial variety (Carignane) was evaluated. The total phenol content was determined by Folin-Ciocalteau and TAC of the grape skin extracts by the methods of radicals scavenging ABTS•+ and DPPH. The TAC (ABTS•+) of extracts was increased (P < 0.05) in the following order: Sugra One < Flame < Perlette and Red Globe < Carignane. The higher contents of gallic acid, resveratrol and rutin were found in the extracts with the higher TAC, which correspond to the cultivars Carignane, Red Globe and Perlette.

Idioma originalInglés
Páginas (desde-hasta)57-63
Número de páginas7
PublicaciónCYTA - Journal of Food
Volumen8
N.º1
DOI
EstadoPublicada - 2010

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Compuestos fenólicos y actividad antioxidante de cáscara de uva (Vitis vinifera L.) de mesa cultivada en el noroeste de México Phenolic compounds and antioxidant activity of table grape (Vitis vinifera L.) skin from northwest Mexico'. En conjunto forman una huella única.

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