Potencial de los extractos de orégano y cachanilla para el control de hongos fitopatógenos en frutos de tomate

G. Andrade-Bustamante, L. Cervantes-Díaz, C. E. Aíl-Catzim, C. L. Del Toro-Sánchez, J. Borboa-Flores, P. Preciado-Rangel, F. E. Martínez-Ruiz, E. Rueda-Puente*

*Autor correspondiente de este trabajo

Producción científica: Contribución a una revistaArtículorevisión exhaustiva

1 Cita (Scopus)

Resumen

The presence of phytopathogenic fungi in horticultural products alters the postharvest quality. In the present work the use of aqueous vegetable extracts of oregano and cachanilla leaves in doses of 0.5 and 1.0% was evaluated, for the control of fungi such as Fusarium spp., Aspergillus niger and Helminthosporium spp., in tomato fruit and on plates of agar. Additional treatments were considered, one based on Captan fungicide and the other in pure water (controls). Results indicate significant differences, showing that oregano and cachanilla in doses of 0.5 and 1% control Fusarium spp., Aspergillus niger and, Helminthosporium sp. With respect to agar plates study, oregano excelled in a dose of 1%; the Captan treatment turned out to have effects similar to those obtained by the aqueous extract of oregano in both doses, in the control of the pathogens in fruit and agar plates.

Título traducido de la contribuciónPotential of oregano and cachanilla extracts for the control of phytopathogenic fungi in tomato fruits
Idioma originalEspañol
Páginas (desde-hasta)344-352
Número de páginas9
PublicaciónITEA Informacion Tecnica Economica Agraria
Volumen114
N.º4
DOI
EstadoPublicada - dic. 2018

Nota bibliográfica

Publisher Copyright:
© 2018, Asociacion Interprofesional para el Desarrollo Agrario. All rights reserved.

Palabras clave

  • Antagonists
  • Desert plants
  • Postharvest

Huella

Profundice en los temas de investigación de 'Potencial de los extractos de orégano y cachanilla para el control de hongos fitopatógenos en frutos de tomate'. En conjunto forman una huella única.

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